Ekonomilerin istikrarlı bir kalkınma düzeyine ulaşması için gereken yatırımların en önemli kaynağı tasarruflardır. Tasarruf oranları gelişmekte olan ülkelerde gelişmiş ülkelere göre oldukça düşüktür bu nedenle gelişmekte olan ülkeler yatırım ve dış ticaret açığını kompanse etmek için yabancı sermayeye ihtiyaç duyarlar.
Dünya ekonomilerinde yaşanan küreselleşmenin hızlanması, gelişmekte olan ülkelerin ihtiyaç duyduğu sermayenin doğrudan yabancı yatırımlar yoluyla karşılanmasına yardımcı olmuştur bu nedenle, gelişmekte olan ülkeler istihdam artışına katkıda bulunarak, ekonomik büyümeyi sağlamak için, doğrudan yabancı yatırım girişlerini destekleyici politikalar uygulamaya başladılar. Yabancı sermaye girişleri alt yapı yatırımlarını arttırıp teknolojik gelişmeye yardımcı olarak büyümeyi desteklemektedir. Yabancı yatırımlar ve ekonomik büyüme arasında pozitif bir ilişki olduğu kabul edilir.
Gelişmiş ülkeler açısından bakıldığında, ulusal sermayenin ait olduğu ülkelerde beklediği karı bulamaması sermayenin gelişmekte olan ülkelere doğru kaymasını zorunlu hale getirmiştir. 1980’li yıllarda başlayan finansal serbestleşme uygulamasından sonra sermaye hareketlerinin dünyada hız kazandığı gözlenmektedir.
Ancak burada bir noktaya dikkat edilmesi gerekir. Ülkeye giren yabancı sermaye sabit sermaye yatırımı için giriyorsa bu asıl arzu edilen durumdur. Çünkü bu sermaye yatırım yapacak, istihdam sağlayacak ve ekonomide GSYİH (GDP)’nın büyümesine katkıda bulunacaktır.
Buna karşın kısa vadeli olarak ülkeye giren sıcak para ise geçici bir süre refah sağlayabilir. Lokal para biriminde (currency) değerlenmeye yol açar ayın zamanda faizlerde de (interest rate) gerilemelere neden olacaktır. Finans piyasalarında geçici bir bahar havasına neden olabilir. Ancak yeterli getiri (return) sağlanıp, kar alma (take profit) zamanı geldiğinde ülkeden çıkarken de sarsıntılara neden olur. Ülkenin para birimi değer kaybeder, faizler yükselir ve borsalar (markets) düşer.
Aşağıdaki grafik 1989 yılından günümüze Türkiye’deki net dolaylı yatırımlar ve iktisadi büyüme arasındaki ilişkiyi göstermektedir.
Risk Uyarısı : Kaldıraçlı alım satım (Foreks) işlemleri; düşük teminatlarla büyük miktarlı pozisyonların alınabildiği yüksek oranda risk içeren işlemlerdir. Kaldıraçlı alım satım işlemleri sonucunda kâr elde edebileceğiniz gibi zarar riskiniz de bulunmaktadır. Foreks işlemleri , yatırılan paranın tamamını kaybetme riski içerdiğinden her yatırımcı için uygun bir piyasa olmayabilir.Bu nedenle işlem yapmaya karar vermeden önce karşılaşabileceğiniz riskleri anlamanız ve kısıtlarınızı dikkate alarak karar vermeniz gerekmektedir.
www.integralforex.com.tr internet sitesindeki her türlü iç ve dış piyasa tablo ve grafikler, bu konularda hizmet veren üçüncü kişi kurumlardan elde edilmiş olup, İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından herhangi bir maddi menfaat beklentisi olmaksızın genel anlamda bilgilendirmek amacıyla hazırlanmıştır. İnternet sitemizde bulunan iç ve dış piyasalara ait tablo ve grafiklerin doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte birlikte, bilgiler belli bir gelirin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir.
Uyarı Notu : “Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.”
file_downloadUzaktan Yardım